Romanul Adolescentului Miop (LIVRARE 30 ZILE)

Mircea Eliade

La comandă

Livrare în decurs de 30 zile!

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Descriere

Mircea Eliade este cea mai puternica, mai tenace si mai captivanta energie autoconstructiva din cultura româna. Sigur, multe au fost personalitatile care au avut din copilarie constiinta propriei valori si viziunea împlinirii lor sociale, profesionale, politice etc. însa nimeni nu s-a mai forjat si cizelat cu atâta luciditate si insistenta, cu atâta siguranta si sistema. Iar asta iara - aparent - eforturi teribile, oricât ar parea de "inumane" tentativele de privare de somn, de claustrare si înfrângere a instinctelor si ispitelor.

Ramas vreme de aproape sase decenii in manuscris, primul roman al lui Mircea Eliade a constituit la aparitie o adevarata revelatie pentru publicul romanesc. La sfarsitul anilor '80, iubitorii literaturii sale descopereau astfel un cu totul alt scriitor decat cel cu care se obisnuisera pana atunci.

Si totusi, romanul acesta de prima tinerete, scris ca un jurnal, ba chiar avand la baza un jurnal, pare sa-i fi pecetluit autorului destinul de prozator. In capitolele sale se dezvaluie intr-adevar sorgintea confesiva a multora din scrierile sale literare de mai tarziu: „Viata se vietuieste inainte, iar eu scriu ceea ce a vietuit“, noteaza undeva eroul romanului, tanar licean care-si propune sa scrie o cronica a adolescentei cum nu s-a mai scris.

Si, lasandu-se purtat de meandrele cotidianului, imbatat de puterea pe care i-o confera transcrierea imediata a acestora, Eliade face intr-adevar un portret autentic al adolescentei, alcatuit din jocul prieteniilor si al iubirilor, din framantarile si aspiratiile caracteristice varstei, din urmarirea incordata a fagaduielilor viitorului, din privirea necrutatoare aruncata lumii adultilor.

 

„Mă socoteam pregătit să scriu un roman. [...]

Era mai mult decât un roman autobiografic. Voiam să fie în același timp un document exemplar al adolescenței. Îmi propusesem să nu inventez nimic, nici să înfrumusețez, și cred că m-am ținut de cuvânt. Îmi spuneam că, pentru întâia oară, un adolescent scrie despre adolescență și scrie întemeiat pe "documente".” -- Mircea Eliade - Amintiri 

  

Despre Autor


 

Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986). Studii liceale la Colegiul Spiru Haret (unde e coleg cu Arsavir Acterian Eliaden, Constantin Noica, Barbu Brezianu); devine interesat de ocultism, ştiintele naturii şi alchimie; învaţă italiana, engleza, studiază în particular persana şi ebraica. Studiază filosofia la Bucureşti şi Calcutta, iar doctoratul îl face în filosofie cu o lucrare despre gândirea şi practicile yoga (1933).

Între 1933 şi 1940 ţine cursuri de filosofie şi de istorie a religiilor la Universitatea din Bucureşti. Perioadă de intensă activitate publicistică; face parte din grupul Nae Ionescu şi are legături cu extrema dreaptă românească. Pleacă la Paris în 1945 iar începând din 1957 se stabileşte la Chicago, ca profesor de istorie comparată a religiilor. Devine membru al unor instituţii ilustre, primeşte mai multe doctorate honoris causa.

Opera ştiinţifică (selectiv): Essai sur les origines de la mystique indienne, Yoga, 1936. Cosmologie şi alchimie babiloniană ,1937.Comentarii la legenda meşterului Manole , 1943. Traite d'histoire des religions, 1949. Le Sacre et le Profane, 1956. Aspects du mythe, 1963. Le mythe de l'eternel retour, 1969. Le Chamanisme et les Techniques archaiques de l'extase ,1974. Istoria credinţelor şi ideilor religioase , 1976-1983.

Opera literară (selectiv): Maitreyi ,1933. Huliganii , 1935. Santier. Roman indirect ,1935. Domnişoara Christina ,1936. Şarpele ,1937. Nuntă în cer ,1938. Nopţi la Serampore ,1940. La ţigănci ,1969. Noapte de Sânziene ,1971. În curte la Dionis ,1977.

Mai multe informații

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
Apariția: Octombrie 2010
ISBN: 978-973-1858-34-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm