Lorelei (LIVRARE 15 ZILE)

Ionel Teodoreanu

La comandă

Livrare în decurs de 15 zile!

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Descriere

Alături de trilogia La Medeleni, Lorelei (1935) este cel mai iubit roman al lui Ionel Teodoreanu. Farmecul său romantic, tristeţea apăsătoare, intimitatea graţioasă şi nobleţea lirică a poveştii de iubire, atmosfera cu parfum fin de siécle topită în frenezia epocii jazzului din anii ‘20-‘30 au sedus generaţii de cititori şi, mai ales, de cititoare.

Roman de atmosferă şi de „de analiză” a sentimentului, Lorelei este o „contopire de poem şi basm”, în care naraţiunea psihologică de actualitate întîlneşte tradiţia mitologică a romanţului medieval.

Trista poveste de iubire a tinerei Luli e dublată de iluzia livrescă şi filtrată prin lirismul pur al vechii legende germanice şi al elegiilor eminesciene. 

 

Recenzii


 

”Alături de trilogia La Medeleni, Lorelei (1935) este cel mai iubit roman al lui Ionel Teodoreanu. Farmecul său romantic, tristeţea apăsătoare, intimitatea graţioasă şi nobleţea lirică a poveştii de iubire, atmosfera cu parfum fin de siécle topită în frenezia epocii jazzului din anii ‘20-‘30 au sedus generaţii de cititori şi, mai ales, de cititoare.

Roman de atmosferă şi de „de analiză” a sentimentului, Lorelei este o „contopire de poem şi basm”, în care naraţiunea psihologică de actualitate întîlneşte tradiţia mitologică a romanţului medieval. Trista poveste de iubire a tinerei Luli e dublată de iluzia livrescă şi filtrată prin lirismul pur al vechii legende germanice şi al elegiilor eminesciene.” - Paul Cernat

”„Lorelei", înainte de a fi un roman, este, întocmai ca şi „Medelenii", un voluminos album de mici poeme în proză. Cartea se sufocă sub profunzimea de imagini şi metafore. Cu un extraordinar debit verbal şi cu o inventivitate puţin obosită parcă, ba chiar pe alocuri puţin mecanică, dar încă plină de mobilitate, autorul aruncă pentru fiecare moment, pentru fiecare gest, zeci de imagini din cele mai diverse, evocând culori, sunete şi lumini, într-o avalanşă de metafore, unele fericite, altele inexpresive, altele, în sfârşit, stridente, dar toate la un loc obositoare prin abuz. (...).” - Mihail Sebastian, prozator, romancier

 

Despre Autor


 

Ionel Teodoreanu (6 ianuarie 1897, Iaşi - 3 februarie 1954, Bucureşti) este un prozator, romancier, memorialist şi avocat. Bunicul dinspre tată, Alexandru Teodoreanu, a fost o figură de prestigiu a magistraturii ieşene, iar cel dinspre mamă, Gavriil Musicescu, originar din sudul Basarabiei, s-a impus ca o personalitate proeminentă a muzicii româneşti. După ce termină şcoala primară germană „Pitar Moş" şi urmează între 1909 şi 1916 cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr" la Bucureşti, îşi continuă studiile la Liceul Internat şi la Liceul Naţional din Iaşi. I-a avut, printre alţii, ca profesori pe Calistrat Hogaş, G. Ibrăileanu şi Vasile Bogrea.

Debutează în mai 1919, cu schiţa Bunicii,la „însemnări literare", fiind îndemnat să publice de Ibrăileanu. Primul volum de proză, Uliţa copilăriei,îi apare în 1923. Cu povestirile din Uliţa copilăriei,dar mai cu seamă cu romanele La Medeleni (I-III, 1925-1927), Bal mascat (1929), Prăvale-Baba (1939) şi cu primul volum din Tudor Ceaur Alcaz (1940), Teodoreanu se impune ca un creator original, sub raportul stilului şi al viziunii, de literatură inspirată de vârsta copilăriei, adolescenţei şi primei tinereţi. - Crispedia.ro

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 256
Coperta: Copertă moale