Traducere din limba engleza de Dan Sociuю
Inventeaza ceva aduce laolalta douazeci si trei de povestiri scrise de-a lungul mai multor ani si publicate in diverse reviste literare sau cu totul inedite. Sumbre sau amuzante, provocatoare, excentrice si tulburatoare, povestirile lui Chuck Palahniuk sint, fiecare in parte, un exercitiu stilistic de o originalitate si o inventivitate cuceritoare.
Ca e vorba de un adolescent eminent, lobotomizat dupa o sesiune de electrosocuri cu defibrilatorul din cabinetul medical al scolii, ca in „Zombi”, sau de un fiu increzator in terapia prin ris care incearca sa-si salveze tatal bolnav de cancer in faza terminala cu o colectie de glume nesarate, ca in „Cioc-cioc”, sau de primele aparitii ale faimosului Tyler Durden din Fight Club, cum se-ntimpla in „Expeditia”, povestirile sale infioara, uluiesc sau incinta, insa nu te lasa nici o clipa indiferent.
Recenzii
„Cele mai inspirate povestiri semnate de Palahniuk, o imbinare de bufonerie, oroare si emotie, te propulseaza dincolo de incredibil, in spatiul locuit de cele mai bune comicsuri sau de spiritul unui Rabelais ori al unui Burroughs.”-- The Guardian
„Palahniuk reuneste pentru prima data in volum povestirile care-i poarta marca: umor, oroare si indrazneala nebuna, toate devenite subiect alaturi de foc, fluide corporale, malformatii, materialismul societatii, bestialitate, o minge de tenis fermecata si o crima ce are loc in timpul unui festival.”-- Publishers Weekly
„Stilul modern, unic al lui Palahniuk inlatura orice conventie, orice aer vetust… cititorului ii e cu neputinta sa se complaca in confortul narativ.” -- Booklist
”Un autor extrem de contestat, Palahniuk exorcizeaza magistral demonii sociali in fiecare poveste, iar cind nu e vorba de frica, e vorba de dezgust. Cu siguranta si volumul de proze scurte, ca si restul scrierilor sale, socheaza cititorul inca de la primele rinduri, in timp ce, de fapt, scopul ar putea fi unul didactic: ironizarea discreta a societatii americane, acel model social bazat, arata autorul, pe superficialitate (orice fel de superficialitate, de la oameni cu nume de animale la legaturile inexistente intre sot si sotie).
Intilnim adolescenti care „se timpesc” la propriu, in povestile sale, lipindu-si pe timple defibrilatoare cardiace, dar si neveste criminale, pisici sacrificate si copii care incearca in zadar sa-si salveze parintii de la moarte spunindu-le glume deocheate. Violenta sapa transee in tine dupa ce ai inchis cartea, doar ca, de cele mai multe ori, pentru ca lumea nu e chiar asa (ci doar ti se atrage atentia ca ar putea fi in felul acesta), santurile ramase in urma sint niste cicatrici care pot fi umplute cu ceva mai normal.
Cum ar fi cu o mare cantitate de bine. In fond, dupa cum spune si titlul cartii, asta trebuie de fapt sa faci: sa tragi aer in piept in lumea asta mare si complicata si sa inventezi, totusi, ceva. -- Lavinia Balulescu, 3 martie 2016, pe adevarul.ro
Charles Michael „Chuck” Palahniuk s‑a nascut in 1962 si a copilarit in Burbank, Washington. A absolvit in 1986 Facultatea de Jurnalism, la Universitatea din Oregon. Primele sale doua carti, trimise unor editori din New York, au fost refuzate. La fel se va intimpla si cu romanulFight Club, respins initial pentru ca a fost considerat „prea intunecat si prea riscant”. In loc sa‑i mai estompeze tonul, Palahniuk il va duce la extrem.
Publicat in 1996 si devenit un clasic al literaturii underground, Fight Clubeste unanim considerat in momentul de fata unul dintre cele mai originale si provocatoare romane scrise in ultimul deceniu al secolului XX. Filmul realizat dupa Fight Club, in regia lui David Fincher, cu Brad Pitt, Edward Norton si Helena Bonham Carter in rolurile principale, a fost nominalizat la Oscar si a obtinut multiple premii internationale. In 1999, Palahniuk publica Supravietuitorsi Monstri invizibili, urmate in 2001 de Sufocare (Choke), cel de‑al doilea roman al sau ecranizat pina in prezent, care a obtinut premiul special al juriului la Sundance Film Festival.
Dintre romanele sale, la Editura Polirom au aparut: Fight Club (2004, 2012), Sufocare (2004), Jurnal (2006), Bintuitii (2007), Cintec de leagan(2007), Monstri invizibili (2008), Rant (2009), Supravietuitor(2009) si Pygmy (2011). In afara de fictiune, Chuck Palahniuk a mai publicat o carte de amintiri si insemnari de calatorie, Fugari & refugiati (2003), si un volum de eseuri, Mai ciudat decit fictiunea (2004).