Cel care mă așteaptă (Top 10+) (LIVRARE: 15 ZILE)
calcPageSize())"
/>
calcPageSize())"
class="absolute inset-0 object-contain object-center w-full m-auto max-h-screen-75"
:class="{ 'cursor-pointer': !fullscreen }"
width="700"
height="700"
:loading="active!==index ? 'lazy' : 'eager'"
:src="fullscreen ? image.full : image.img"
x-transition.opacity.duration.500ms x-show="active===index"
/>
calcActive())">
Cel care mă așteaptă (Top 10+) (LIVRARE: 15 ZILE)
135,00 MDL
La comandă
Livrare în decurs de 15 zile!
Descriere
Roman de doua ori interzis de regimul iranian, Cel care ma asteapta a cunoscut peste douazeci de editii succesive dupa publicarea sa, in 2003.
Povestea romanului Cel care ma asteapta este una emblematica pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debuteaza in anul 1979, cu putin timp inainte de revolutia iraniana, si se concentreaza asupra vietii unei femei obligate sa se descurce singura, cu trei copii, intr-un oras dezbinat de conflicte politice si religioase, aflat intr-o permanenta stare de instabilitate si nesiguranta. La virsta adolescentei, protagonista romanului, Masumeh, se indragosteste de un tinar.
Desi relatia lor este inocenta – cei doi abia daca indraznesc sa schimbe citeva priviri –, iubirea ii este descoperita, iar ea ajunge sa fie maritata cu forta. Din fericire, se nimereste sa aiba un sot care ii permite sa-si continue studiile si care, spre deosebire de barbatii din propria ei familie, nu incearca sa-i controleze viata pas cu pas.
Treptat, Masumeh descopera ca sotul ei are cu totul alte preocupari decit familia si ca idealurile si obiectivele sale politice ii pun viata in pericol, fortind-o sa traiasca intr-o continua stare de ingrijorare si neliniste.
Recenzii
"Tinind cont ca am pornit de la statistici si de la tendinte generale, imi dau seama foarte bine care este reactia fireasca a fiecarui personaj intr-o situatie. Mi-ar fi placut foarte mult sa o las pe Masoumeh, in ciuda tuturor piedicilor, sa-si urmeze dragostea. De-a lungul vietii, trebuie sa renunte la interesele lor pentru ceilalti si nici macar nu-si mai aduc aminte ca au si ele drepturi.
O schimbare de comportament si mentalitate este posibila doar printr-o schimbare de directie la nivel general, culturala si de atitudine, care aici este extrem de dificila si ia foarte mult timp. Aceste lucruri trebuie sa se faca auzite tocmai pentru a forta autoritatile sa mediteze asupra aspectelor negative si asupra neajunsurilor culturii actuale. Acestia ar fi primii pasi. Multi au criticat finalul cartii mele dar intentia mea a fost exact de a arata aceste lucruri." -- Parinoush Saniee în interviu cu Cristina Foarfă, 8 ianuarie 2013, bookaholic.ro
"Cel care ma asteapta impresioneaza prin viata unei femei care nu-si poate alege soarta: intii i-o decid tatal si fratii, iar la sfirsit, cind are sansa rara sa-si regaseasca iubirea pierduta a adolescentei si sa o transforme in frumoasa iubire de senectute, copiii o obliga sa ramina singura. Romanul intereseaza enorm prin tabloul unei lumi traind dupa alte rigori, cum o arata un simplu indiciu, revelator pentru evolutia unei societati – obiectele vestimentare pe care femeile sint obligate sa le poarte: chador, rusari, manteau..." -- Elisabeta Lasconi, 5 octombrie 2012, Ziarul de duminică, nr. 40
"Cartea integreaza firesc feminitatea, politica, religia, maternitatea, societatea, idealurile revolutiei si iluziile oamenilor, oricare ar fi aceia. Nu este demonstrativa, Masum este cit se poate de fireasca, le recunosti in ea pe femeile Iranului de atunci, cu toate temerile si restrictiile lor in povestea atit de bine construita de Parinoush Saniee. Cel care ma asteapta este o carte fantastica. Nu stiu cum citeste un barbat cartea asta, dar pentru o femeie este cu siguranta o lectura tulburatoare si emotionanta. Empatizezi cu Masum, te gindesti cum ar fi fost sa te nasti in Iran in perioada aceea si sa treci prin toate ororile prin care treceau femeile, cum e sa te simti umilita, lovita si cum e sa stii ca nimic din ceea ce simti nu conteaza." -- Cristina Foarfă,5 noiembrie 2012, bookaholic.ro
Despre Autor
Parinoush Saniee s-a nascut la Teheran, in 1949. Tatal ei, jurist si profesor la universitate, i-a pus la dispozitie biblioteca din casa, indemnind-o sa citeasca si sa-si cultive pasiunea pentru literatura inca de cind era mica. Dupa absolvirea Facultatii de Psihologie, a lucrat o perioada pentru guvernul iranian, in cadrul Ministerului Muncii, si continua sa profeseze ca sociolog si psiholog.
A scris mai multe romane, printre care Tatal celuilalt, ce s-a bucurat de un mare succes in Iran, dupa debutul cu volumul Cel care ma asteapta, in 2003. Desi initial acest volum a fost interzis de doua ori de regimul iranian, dupa publicare a cunoscut douazeci si una de editii succesive. In 2010 a fost de asemenea tradus in Italia si recompensat cu prestigiosul premiu Giovanni Boccaccio.
In prezent, autoarea are alte citeva carti ce isi asteapta publicarea, in cazul in care vor fi aprobate de comisia de cenzura din Iran. Parinoush Saniee este mama a doi fii, amindoi traind in strainatate, si a devenit una dintre figurile cele mai cunoscute ale intelectualitatii iraniene.
Mai multe informații
Limba: | Română |
---|---|
Pagini: | 444 |
Apariția: | 2015 |
Coperta: | Copertă moale |
Dimensiuni: | 18 x 10,5 cm |
ISBN: | 978-973-465-269-3 |