Calea Luptătorului Pașnic (LIVRARE: 15 ZILE)
Calea Luptătorului Pașnic (LIVRARE: 15 ZILE)
La comandă
Descriere
Calea Luptătorului Pașnic scrisă de Dan Millman descrie procesul transformării gradate a unui tânăr într-un căutător spiritual, într-un luptător pașnic. Ceea ce este remarcabil este modul în care are loc transformarea personajului principal, dintr-un tânăr superficial într-o ființa conștientă: experiențele spirituale pe care bătrânul maestru i le induce tânărului discipol pentru a-l ajuta să vadă și partea nevăzută a lumii în care trăim, descrierea emoțiilor intense trăite de personajele cărții de-a lungul urcușurilor și coborâșurilor specifice evoluției spirituale.
Fragment din cartea Calea Luptătorului Pașnic:
"- Vino cu mine. Doresc să-ți arăt ceva.
Ne-am îndreptat împreună către colțul garajului, de unde am contemplat priveliștea. Luminile orașului San Francisco se vedeau perfect.
- Lumea pe care o vezi, mi-a spus el, arătând cu brațul până departe, este o școala, Dan. Singurul profesor real este viața. Ea ne oferă foarte multe experiențe, și dacă acestea ar fi capabile să aducă cu sine înțelepciunea și împlinirea, toți oamenii vârstnici ar fi niște maeștri iluminați și fericiți. Din păcate, lecțiile pe care ni le oferă experiențele noastre sunt ascunse. Nu toată lumea știe să le deslușească. Eu te pot învăța să înveți din experiențele tale astfel încât să privești această lume cu claritate, și, crede-mă, ai mare nevoie de claritatea vederii. Inima ta știe foarte bine acest lucru, dar mintea ta se revoltă. Se pare că nu ai apucat încă să transformi cunoașterea în înțelepciune.
- Nu sunt foarte sigur că ai dreptate. De fapt, mi se pare chiar că exagerezi.
- Nici vorbă, Dan. Tu încă nu știi acest lucru, dar te asigur ca îl vei afla cât de curând.
Ne-am întors la birou, dar chiar atunci, la benzinărie a oprit o Toyota de un roșu strălucitor. Socrate a continuat să vorbeasca, în timp ce deschidea capacul de la rezervorul de benzină.
- La fel ca atâția alți oameni, ai fost și tu învățat să acumulezi informații din afara ta, din cărți, reviste, de la experți.
A băgat apoi pompa în deschizătura capacului.
- La fel ca în cazul acestei mașini, tu te deschizi și lasi faptele să pătrundă în tine. Uneori, informațiile primite sunt de bună calitate, precum benzina premium, dar alteori ele sunt de proastă calitate, ca o benzină cu cifra octanică mică. Iți cumperi cunoașterea la prețul pieței, cam la fel cum procedezi cu benzina.
- Hm, bine ca mi-ai amintit. Perioada de plată a taxelor pentru următorul semestru expiră în două zile.
Socrate a dat din cap afirmativ și a continuat să umple rezervorul mașinii. Chiar și după ce acesta s-a umplut, el a continuat să bage benzina în el, până când aceasta a început să se scurgă la sol, făcând o baltă în jur.
- Hei, Socrate, rezervorul s-a umplut. Ce faci?!
Fără să-i pese, a continuat să bage benzina în rezervor, spunându-mi:
- Dan, la fel ca și acest rezervor, mintea ta dă pe-afară de prejudecăți și de tot felul de cunoșținte inutile. Cunoști multe fapte și opinii, dar nu știi aproape nimic despre tine însuți. Înainte de a putea învăța ceva nou, va trebui să-ți golești rezervorul.
A rânjit ironic, mi-a arătat mizeria de pe jos și mi-a spus:
- Te rog, curăță locul.
Am avut impresia că nu se referă numai la benzina de pe jos. Am țnceput imediat să spăl cu furtunul benzina scursă. Soc a luat banii de la șofer și i-a oferit în schimb un zâmbet, împreuna cu restul. Apoi s-a întors în birou și s-a așezat confortabil.
- Și ce intenție ai, să mă umpli cu propriile tale opinii și fapte? am încercat eu să-l iau peste picior.
- Nu este vorba de fapte, ci de înțelepciunea trupului.
- Cum adică, „înțelepciunea trupului”?
- Tot ceea ce trebuie să știi cu adevărat se află deja în tine. Toate secretele universului se află înmagazinate în memoria celulelor tale. Tu nu ai învățat însă cum să citești această înțelepciune. De aceea, nu prea ai de ales decât să citești cărți și să asculți tot felul de experți, în speranța că aceștia au dreptate.
Nu-mi venea să cred. Acest mărunt lucrător la o benzinărie îmi acuza profesorii de la universitate de ignoranță și încerca să-mi spună că educația mea de la colegiu este inutilă.
- Am înțeles ce vrei să spui cu acest concept, de „înțelepciune a trupului”, dar nu cred în el.
A scuturat cu blândețe din cap.
- Înțelegi multe lucruri, dar nu ai realizat practic nimic.
- Ce vrei să spui cu asta?
- Înțelegerea se referă, de regulă, la capacitatea unidimensională a intelectului de a percepe lumea. Ea conduce într-adevăr la cunoaștere. Pe de altă parte, realizarea este tridimensională, fiind înțelegerea simultană a minții, inimii și instinctului. Ea nu se poate naște decât din experiența directă.
- Tot nu înțeleg.
- Îți mai amintești cum a fost atunci când ai învățat pentru prima oară să conduci? Înainte, erai un simplu pasager. Înțelegeai despre ce este vorba, dar nu ai realizat cu adevărat decât atunci când ai apăsat tu însuți pedala acceleratorului.
- Este foarte adevarat! Îmi amintesc perfect cum a fost. Deci, la asta te referi atunci cand vorbești de realizare!
- Exact! Acest sentiment descrie perfect experiența realizării. Va veni o zi când vei spune același lucru și în legătură cu viața.
Am stat câteva clipe liniștit, după care am spus:
- Tot nu mi-ai explicat cum funcționează înțelepciunea trupului.
- Vino cu mine."
Mai multe informații
Limba: | Română |
---|---|
Pagini: | 358 |
Apariția: | 2006 |
Coperta: | Copertă moale |
Dimensiuni: | 13 x 20 cm |
ISBN: | 978-973-8471-36-8 |